You Are Viewing

A Blog Post

Wat woorden doen

Woorden maken dingen groter, kleiner, waar en niet waar. Uitgesproken of opgeschreven is iets zo anders dan in je hoofd of je hart.

Uilenbal
Dochter S laat dingen broeien en groeien van binnen. Tot er echt geen oplossing meer mogelijk lijkt. Dan zegt ze dingen als ‘Als het leven altijd zo is, hoeft het van mij niet.’ We schrikken natuurlijk, maar telkens iets minder. We halen de problemen naar buiten, onder enige dwang, want die zwartigheid loslaten is moeilijk. En dan begint het ontleden. Uitpluizen als een uilenbal, met woorden, elk brokje uit elkaar.

Het grote boze spook blijkt te bestaan uit behapbare probleempjes. Bij sommige bedenken we een aanpak, andere mogen gewoon bestaan. De wolk trekt op. Het leven heeft weer zin. Meestal meteen erg veel zin, met eindeloze zonnestralen en grootse plannen.
Woorden doen dat met haar, of eigenlijk doet zij dat via woorden met dingen die haar dwarszitten.

Hardop
Woorden maken dingen kleiner, maar ook groter. Wat je hardop zegt, wordt waar. Een sluimerende wens voor de toekomst wordt opeens een plan op de takenlijst van je leven, als je het uitspreekt. Een kleine ergernis is opeens een klacht. Een ziekte bestaat pas na de woorden van de dokter. Net was je nog gezond, nu niet meer.

Goede taal brengt ook nuance. Want iets vermelden is niet hetzelfde als iets beweren en iets aanstippen is heel anders dan iets verkondigen. Er bestaan veel woorden omdat er veel betekenissen zijn. Het verschil bestaat bij gratie van de woorden. Wie de finesses van de taal kent, heeft meer uitdrukkingsmogelijkheden. Meer verfijning, meer inhoud.

Spiegel
Als dochter K geraakt wordt, is ze alle woorden kwijt. Huilen, schreeuwen en troostende armen zijn dan de woorden. Toch weet ze al haarfijn wat taal kan doen. Ze wil ‘kleine meid’ genoemd worden als ze iets nodig heeft. Groot zijn is iets moeten dat ze niet durft. ‘Dappere kleine meid’ vond ze ideaal. Ze spiegelt zich aan de woorden en gaat pas akkoord als ze zichzelf herkent.

Woorden zijn zo goed als hun gebruiker. Moet je voor de lol eens op synoniemen.net een van je meest gebruikte woorden invoeren, er gaat een wereld aan nuance voor je open. Gebruik die rijkdom aan accenten. En leer ze aan je kinderen, ook de moeilijke. Meer taal, meer kans.

1 Comment
Leave a Reply

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Neem contact op

Mail me

Stuur een bericht