You Are Viewing

A Blog Post

Poëzieweek

Ik heb een kast met kinderboeken in mijn werkkamer. Regelmatig komen er dozen vol nieuwe boeken binnen, alles wat er voor lezers van 6 tot 12 verschijnt. De oudste dochter valt in mijn doelgroep en weet de kast zeer goed te vinden. Eigenlijk vindt ze het vreemd dat niet iedereen zo’n constante toevoer aan nieuwe boeken tot zijn beschikking heeft. Ze was ook verbaasd dat sommige mensen hun eigen huis schoonmaken, dus dat zegt vooral iets over haar referentiekader.

Binnen alle genres kinderboeken die ik lees, heeft poëzie een zeer speciaal plekje. Er is weinig zo mooi als een heel goed gedicht dat precies verwoordt wat je zelf niet kunt zeggen, of waarvan je je misschien niet eens bewust was dat je dit voelde. Een gedicht kan heel goed raak schieten.
Dichter Erik van Os zei een paar jaar geleden in een interview tegen me dat iedereen poëzie nodig heeft.

‘Als er iemand trouwt, geboren wordt of dood gaat staat er vaak een gedicht op het kaartje, of lezen mensen een mooi gedicht voor. Niemand kan zonder poëzie. Mensen zeggen soms: ‘ik heb niks met poëzie’. Dat vind ik hetzelfde als zeggen ‘ik heb niks met eten’. Je hebt eten nodig. En je hersens moeten poëzie eten.

Prachtig, vind ik dat. Die laatste zin heeft me niet meer losgelaten.

Morgen begint de Poëzieweek, met Gedichtendag. Voor Leesplein beantwoordden vijf dichters mijn vragen over verwondering, het thema dit jaar. Elke werkdag staan de antwoorden op Leesplein 6-12 bij Nieuws, en bij Leestips staat elke dag een Poëzieleestip.

De oogst mooie gedichtenbundels was dit jaar niet zo groot als vorig jaar, het onbetwiste hoogtepunt is Ik zoek een woord, verzamelbundel gedichten over taal, samengesteld door Hans & Monique Hagen. Koop dat boek, in de fysieke boekhandel natuurlijk. De (tijdelijke) sluiting van Polare laat zien dat boekwinkels niet kunnen leven van onze warme gevoelens alleen. En wie wil er wonen in een land zonder boekhandels? Ik niet!

Leave a Reply

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Neem contact op

Mail me

Stuur een bericht