You Are Viewing

A Blog Post

Dapper mijn kasteel uit

Soms typ ik een mailtje om uit te leggen waarom ik een bepaalde avond wel kán, maar toch niet kan afspreken. Iets met de indeling van de rest van de week en oppas en gezinsleven en ademhalen tussendoor. En dan haal ik alles weer weg en schrijf ‘Ik kan niet’. Mijn eigen grenzen stellen, kan ik best goed.

Geluid is het enige dat altijd maar zonder stoppen over mijn grenzen gaat. Soms wil ik zo graag even vijf minuten niets horen, ook geen vrolijke kinderstemmen of mooie muziek. Geluid dringt ongewenst binnen, ik laat het geluid niet toe, maar het komt toch. Daar houd ik niet van. Een van de ietwat gestoorde gevolgen hiervan is dat ik onmiddellijk het geluid van de tv uitzet als er reclame komt. En paniekerig reageer als iemand anders niet snel genoeg op mute drukt. Als er geluid is waar ik macht over heb, zal ik heersen ook!

Grenzen stellen is een voorwaarde om grenzen te verleggen, daar ben ik van overtuigd. Ook al hebben de grenzen die je stelt en die je verlegt niets met elkaar te maken. Bouw eerst een kasteel voor jezelf en trek er dan op uit om avonturen te beleven en vijanden te verslaan.

De afgelopen tijd ben ik vier keer bij de tandarts geweest. Ik ben bang voor de tandarts. De laatste keer dat ik ging, vijf jaar geleden, had ik ondraaglijke kiespijn en ook nu werd ik door pijn in de stoel gedreven. Ik heb alle tandartsen in de regio op internet opgezocht en rondgebeld en er vielen er heel wat af omdat de telefoniste onvriendelijk was of de website alleen maar over erge aandoeningen ging.
Er was één website die ging over vertrouwen tussen tandarts en patiënt en over eerlijk advies. Ik vertelde aan de telefoon dat ik niet durfde en ze lachten me niet uit, dus ik ging. Ik leefde nog, naderhand, en ging zelfs een paar keer terug om vijf gaatjes te laten vullen, de allereerste gaatjes van mijn leven. Oh wat ben ik dapper mijn kasteel uitgegaan.

 

Leave a Reply

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Neem contact op

Mail me

Stuur een bericht