Project

J/M voor Ouders

De vaste boekenpagina van J/M voor Ouders wordt sinds 2008 door mij gemaakt. Ik selecteer de boeken en schrijf over elk een aanbeveling voor ouders.

J/M voor Ouders

Jeugdboeken september 2013

Ingebouwde zonnebril 4+
IJsberen zijn linkshandig, stokstaartjes hebben een ingebouwde zonnebril, een gorilla durft niet te zwemmen. De weetjes in dit boek zijn heerlijk opzienbarend, maar de paginagrote tekeningen zijn de echte reden om dit fraaie boek te lezen. Daarop houden de bizons een wedstrijdje verspringen met vlaggen en pionnen, verzorgen de damesleeuwen op hakschoenen hun mannetjesleeuw en poseert de blauwe vinvis op een weegschaal naast een stapel olifanten. Je zou ze allemaal zo aan de muur willen hebben. Gelukkig zijn bij Lemniscaat posters verkrijgbaar hun prentenboeken, ook van dit prachtige exemplaar.
Springende pinguïns en lachende hyena’s, Marije Tolman & Jesse Goossens, Lemniscaat, € 19,95

Dyslexie-letters 6+
Buitenaards wezen Blitz is gelukkig op zijn bol met één boom. Tot er een verdwaald vogeltje landt, dat vertelt over die andere planeet. Opeens vindt Blitz het te eenzaam op zijn eigen bol en besluit mee te gaan naar de aarde. Hij hakt zijn boom om en bouwt er een raket van. Op de aarde zoekt hij een vriend. Dit boek voor beginnende lezers (AVI-E3 tot M4) is geschreven in een dyslexie-vriendelijk lettertype. Daarvan verschijnen de laatste tijd meer boeken, maar vaak zijn die toch slecht leesbaar door een klein lettertype, volle bladspiegel of dun papier dat doorschijnt. Blitz! is goed uitgegeven, met veel wit om de tekst, leuke illustraties en grote letters.
Blitz!, Rian Visser & Lars Deltrap, Gottmer, € 12,95

Tekenfilmpje op papier 8+
Dikke boeken met meer striptekeningen dan tekst, geschreven in dagboekvorm: dat is de hype in kinderboekenland. Dit vrolijke avontuur doet mee met veel onzin en praktisch geen plot. Een kat wordt geel geschilderd en kan plotseling vliegen (‘Een katnarie!’), uit het ei van een zeeaap komt een verleidelijke meermin, of nee, het is toch een zeemonster. Met een reuzenbanaan wordt ‘geknotst’ tegen allerhande bedreigingen en als troost is er altijd de marshmellowmachine. Phineas and Ferb op papier.
De waanzinnige boomhut van 13 verdiepingen, Andy Griffiths & Terry Denton, Lannoo, € 9,99

Chick literature 10+
Speelt ze met Marjorie, dochter van de schooldirecteur, dan is Linda een keurig meisje. Maar met de grenzeloze Fenna raapt ze peuken op en voert gevaarlijke trucs uit op de fiets. Linda lijkt op iedereen een beetje, maar wie is ze nou eigenlijk zelf? ‘Het zou prettig zijn als ik als een beetje normaal kind naar de middelbare school zou kunnen.’ Lynn is een heerlijk herkenbaar, tobberig meisje in de vroege puberteit, die goed om zich heenkijkt en zich afvraagt wat normaal is en welke soort normaal zij wil zijn. Meisjesliteratuur waar je plezier aan hebt, maar ook méér. Chicklit met de nadruk op lit.
Lynn!, Anke Kranendonk, Lemniscaat, € 10,00

Verscheen op 17 augustus 2013  in J/M voor Ouders

Leave a Reply

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Neem contact op

Mail me

Stuur een bericht