You Are Viewing

A Blog Post

Waar zijn de tekstdichters?

Het Koningslied was het dieptepunt wat liedteksten betreft dit jaar, maar ook de abominabele tekst van het Kinderboekenweeklied heeft me ontzettend geïrriteerd.

Ja wij zijn klaar voor de start

Gaan los met heel ons hart
En delen het met iedereen

Nu zullen mensen in mijn omgeving zeggen dat het het niet zo moeilijk is om mij op dat vlak te irriteren (ik kan dat woord nooit meer gebruiken zonder er in mijn hoofd tirriteren van te maken, met dank aan die heerlijke Karlsson van het dak. Wie hem nog niet kent, brenge daar beter verandering in komend jaar!) en daar hebben zij gelijk in.

Het begon in 1999 met Life van Des’ree.

I don’t want to see a ghost,
it’s a sight that I fear most
I’d rather have a piece of toast

De kwalificatie ‘gezocht rijm’ kreeg een hele nieuwe dimensie. En ik kon nooit meer een liedje beluisteren zonder kritisch de tekst te volgen. Het gebeurde vaak dat ik de nieuwe hit van een bekende (Nederlandse) ster op de radio hoorde en dacht dat het een parodie was. Zo plat, zo cliché, zo slecht, dat moest wel een grap zijn. Maar dat was het dan nooit. En iedereen zong luidkeels mee.

Vandaag schreef kinderboekenschrijver en -dichter Ted van Lieshout op zijn blog over de liedjesschrijvers van ons land, die werkloos thuis zitten terwijl wij luisteraars het moeten doen met De dag die je wist dat zou komen is eindelijk hier. Ik ben het met hem eens.
Er worden heus fantastische liedjes gemaakt die artiesten zelf schrijven, maar ook heel erg veel gedrochten. En er is, behalve geld, geen enkele reden om niet te kiezen voor een beter eindproduct mét hulp van een goede tekstdichter.
Nu noemt John Ewbank zichzelf wel liedjesschrijver, vrees ik, en heeft hij bovendien nogal wat hulp en bemoeienis gehad bij het Koningslied die de kwaliteit allicht niet ten goede kwam.

Het stuk van Van Lieshout waaiert uit van de Top 2000 (Waar zijn toch de vrouwen? De NRC boekenredactie kon ook al geen schrijfsters vinden) naar cultuur op tv, maar ik onderschrijf zijn oproep om liedjes weer gewoon te laten schrijven door degenen die dat kunnen. Al zijn er vast meer namen te noemen dan de ene waarop Van Lieshout steeds terugkomt en die ik – sorry –  even moest Googlen. Om te beginnen Van Lieshout zelf, wie denkt dat hij geen liedjes schreef moet maar wat vaker Sesamstraat kijken.

Leave a Reply

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Neem contact op

Mail me

Stuur een bericht