You Are Viewing

A Blog Post

Kinderboekenweek

Bibliotheken organiseren knusse middagen met spelletjes en snoep. In ons dorp konden kinderen meedoen met een cursus breakdance of een rollatorrace tussen de boekenkasten door, Sophie rende daarbij bijna een heuse bejaarde omver die iets te lezen uitzocht. Boekhandelaren proberen de eens-per-jaar-want-er-is-iets-gratis-klanten net zo vriendelijk te behandelen als de vaste. Scholen roepen iedereen naar de aula voor een dansje op het heerlijke lied – jammer genoeg met zeer matige tekst – dat Paul van Loon en Tjeerd Oosterhuis voor Kinderen voor Kinderen maakten. Intussen buigen critici en journalisten zich over de ontlezing en het abominabele taalniveau van onze kinders.

Zo gaat dat elk jaar, in de Kinderboekenweek. Dit jaar hebben we voor het eerst een ambassadeur van het kinderboek, de meesterverteller Jacques Vriens, die heel wat zinnigs te melden heeft. Hij komt ook aan het woord in dit artikel van Joukje Akveld dat erg het lezen waard is. Sommige schrijvers tonen zich hier wat van hun knorrige kant, zoals Koos Meinderts. Toch ben ik het eens met de teneur van de opmerkingen: in Nederland zijn we al zo blij dat een kind leest, dat het kwaliteitsniveau van de boeken ons niet zoveel meer kan schelen. Terwijl met serieuze aandacht voor de kinderliteratuur zoveel meer bereikt kan worden. ‘Het feest der herkenning moet weer een feest van ontdekkingen worden,’ zoals Koos Meinderts mooi zegt.

In de Kinderboekenweek verschijnt er op Leesplein elke dag een interview. Schrijvers vertellen over hun sporttalenten, blunders en dromen. Lees ze elke dag bij Nieuws op Leesplein 6-12 jaar.

Ook elke dag op Leesplein: een Kinderboekenweekleestip van mijn hand. Over sport- en spelboeken. Grappig, meeslepend of van hoge literaire kwaliteit, soms zelfs allemaal. Lees ze bij Leestips op Leesplein 6-12 jaar.

Leave a Reply

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Neem contact op

Mail me

Stuur een bericht