You Are Viewing

A Blog Post

Lezen en experimenteren in de Kinderboekenweek

De Kinderboekenweek is in oktober, maar ik heb ‘m al gedaan. Ik las een stuk of veertig non-fictieboeken voor kinderen, waarvan een handjevol dodelijk saai was, een handjevol mijn hart stal, en de rest middelmatig of ‘wel leuk’ was. Ik zocht alle hoeken van mijn brein af naar gevarieerde activiteiten voor groepen kinderen bij die gestolen-hart-boeken. Ik maakte tien leestips (die in oktober op Leesplein verschijnen), tien snelle lestips (die je al hier kunt vinden) en binnenkort komen daar nog tien foto’s bij (die ik natuurlijk niet zelf maak, maar een fotograaf).

School
Ik was een paar jaar juf en ik mis het helemaal niet. Ik had een tijd wel spijt dat ik de pabo afgemaakt heb in plaats van mijn studie Nederlands. Maar nu merk ik vaak hoe fijn het is dat ik die ervaring heb. Dat ik weet hoe het eraan toegaat op school, hoe je kinderen kunt prikkelen, waar een leerkracht wel en geen tijd voor heeft, wat er kan met verschillende leeftijden. Ik ken de kinderen en ik ken de boeken.

Proefjes
Het hielp natuurlijk ook bij het bedenken van de tien snelle lestips. Ik hoop dat veel leerkrachten daar profijt van hebben en ik hoop ook dat ze er een beetje creatief mee omgaan. Want het is geen lespakket om stap voor stap te volgen, maar een inspiratiedocument dat stimuleert op je eigen manier wat leuks met de klas te doen. Deze Kinderboekenweek gaat over natuur, techniek en wetenschap, dus denk: proefjes, wedstrijdjes, leuke weetjes, technische knutsels en ontdekkingstochten in de natuur.

Lied Raar maar waar
‘Van experimenteren kun je zoveel leren’, aldus schrijver Jan Paul Schutten bij monde van Kinderen voor Kinderen. Ja, de Gooise dansmariekes zijn er ook weer bij met een Kinderboekenweeklied. En het is leuk dit jaar. Als ik nog juf was, begon elke Kinderboekenweekdag in mijn klas met een spring-meezing-dansje op Raar maar waar. Sommige kinderen moet je even laten bewegen om ze aan te zwengelen. Dat is de startknop van hun hersenen. En bij de rest is het in elk geval de startknop van een goed humeur.

Fijne Kinderboekenweek allemaal!

Leave a Reply

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Neem contact op

Mail me

Stuur een bericht