You Are Viewing

A Blog Post

Ik wil je even een compliment geven

Je moet op je zakelijke website natuurlijk niet over je kinderen schrijven. Eigenlijk. Als je serieus genomen wilt worden. Maar ik heb toevallig een kind dat heel goed is in communicatie, dus het is nooit slecht daar een lesje uit te trekken.

Ze is zeven en houdt van praten. Ze kan het ook heel goed, heel veel, heel lang en heel snel. Toen ze me ooit vroeg wat ze kon doen om zo gauw mogelijk volwassen te worden, antwoordde ik ‘leren wanneer je soms je mond moet houden’.

Het was ochtend, het aankleden duurde eeuwig, mijn gemopper hielp niet. Ik keek in de badkamer, waar zij zich vermaakte met alles behalve tanden poetsen. Ik zette mijn strengste, hoeveel-keer-moet-ik-het-nog-zeggen gezicht op en maakte me weer uit de voeten. De woordloze communicatie hielp, twee minuten later zaten we gezellig aan de bruine boterhammen met vlokken.

Ik voelde me succesvol. We begrepen elkaar. Ik had mijn boodschap gecommuniceerd, zij had de boodschap ontvangen en op de gewenste manier gereageerd. De sfeer was goed gebleven. Ik wist dat ik het kon: duidelijk communiceren, niet uit mijn slof schieten en toch effect bereiken.

Mijn kind was net zo tevreden over de gang van zaken. ‘Mam, ik wil je even een compliment geven,’ zei ze. ‘Ik zag net aan je gezicht dat je echt bijna boos werd. Maar nu ben je gewoon weer aardig, dat vind ik echt goed van jou.’
Het was geen opvoedkundige winst, nee, in haar boekje ging de strijd gewoon tussen mijn zelfbeheersing en mijn ochtendhumeur. En ze gaf me er een heel mooi compliment voor, waarmee haar communicatievaardigheden het weer eens wonnen van de mijne.

3 Comments
 • Marijke on 4 oktober 2013

  Mag ik ook even een compliment maken?
  Ik zit hier hard te lachen achter mijn pc over dit leuke stukje!

 • Dorien on 8 oktober 2013

  Eveline! Eerst tandenpoetsen en dan een boterham met vlokken??? Ok├ę, een bruine boterham, maar toch… Foei! ­čśë

 • Dianaa on 22 oktober 2013

  Haha wat een geniale opmerking van haar!!

Leave a Reply

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Neem contact op

Mail me

Stuur een bericht