You Are Viewing

A Blog Post

Herrie

Op de Pabo had ik een docent Nederlands, die ons telkens naar de Kinderboekhandel stuurde. Ze begon elke les met voorlezen, zoals alle leraren volgens haar zouden moeten doen. Eén van de opdrachten die me het meest bijbleef is die over triviale of literaire stijl. Het was een heel praktische opdracht, we moesten kopietjes van bladzijden uit boeken meebrengen en markeren wat er triviaal of literair geschreven was. ‘Hij slaakte een zucht en beende de kamer uit.’ (Voor wie deze les niet volgde: dat was triviaal.)

Jessica heette ze, de kleine lerares, haar achternaam weet ik niet meer. Eén van de boeken waaruit ze voorlas was Herrie, Klein voorleesboek over een grote schreeuwlelijk. Dezelfde middag haalde ik het superdunne oranje boekje bij Ans aan de Oudegracht. Ik las het en lachte me rot. Twaalf jaar later was mijn kind het met me eens en lazen we het opnieuw en opnieuw en opnieuw.
Zoals dat verhaal waarin Herries moeder kleren staat in te pakken. Omdat ze naar Zwitserland gaan verhuizen, maar zonder Herrie.

‘We hebben het aan Zwitserland gevraagd: mag onze dochter mee?’
‘En toen?’ vroeg Herrie.
‘Toen vroegen ze of onze dochter dat kind is dat ze helemaal in Zwitserland kunnen horen schreeuwen,’ zei mama. ‘Dat moesten wij natuurlijk beamen. En toen zeiden ze dat ze zo’n schreeuwlelijk liever niet in Zwitserland hadden, met al die echo’s in de bergen. Vanwege het lawaai.’

Als Zwitserland weigert de bergen om te zagen, blijven ze toch maar hier. ‘Dan geef ik deze doos met oude kleren wel mee aan de meneer die hem straks komt halen.’

Het werd niet herdrukt, dus ik was een van de happy few die genoten van het schreeuwende kind en haar humoristische moeder. Maar jullie hebben geluk! Zie hier: een nieuwe uitgave van Herrie. Koop het meteen, je krijgt er geen spijt van en je weet nóóit hoe lang het verkrijgbaar is. Er staan ook drie nieuwe verhalen in, waarin Herrie om een broertje vraagt zodat ze iemand heeft om te slaan. Op de blog van Ted van Lieshout kun je een paar bladzijden bekijken.

Als je het heel ver wilt doorvoeren, kun je zeggen: zo ongeveer bij Herrie begon mijn liefde voor kinderboeken, die uiteindelijk leidde naar mijn huidige werk als redacteur over kinderboeken. Die griet heeft heel wat in haar mars. En vooruit, schrijver Ted en docent Jessica vlak ik ook niet uit.

Leave a Reply

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Neem contact op

Mail me

Stuur een bericht