You Are Viewing

A Blog Post

Betrouwbare feiten

Sophie leest aardbewoner, een erg leuk geschreven informatief boek over de aarde. De meeste mensen denken dat er tot 600 jaar geleden nog werd geloofd dat de aarde plat was, staat erin. Er wordt gedacht dat de bemanning van Columbus bang was van de aarde te vallen. In werkelijkheid was het 2300 jaar geleden voor de Grieken wel duidelijk dat de aarde rond was en was dat 1700 jaar later heus zelfs bij de rest van de westelijke beschaving doorgedrongen. Dus was de bemanning van Columbus voor veel dingen bang, maar niet om van de aarde te vallen.

Al die heerlijke informatie vat bij mij meestal geen post. Ik vind het hartstikke interessant, maar morgen ben ik het weer kwijt. Overmorgen, uiterlijk. Mijn man en dochter vergeten maar weinig van dit soort feiten. Wel waar ze het plakband hadden neergelegd, maar niet hoeveel kilometer het is naar het midden van de aarde is (6371).

Het was dan ook Sophie die na het lezen van dit hoofdstuk begon over een Kinderen voor Kinderen-liedje met de tekst ‘100 jaar geleden was je helemaal niet wijs, als je zei dat onze aarde wel eens rond zou kunnen zijn’. De tekst leek me in het licht van de historische feiten wel erg onwaarschijnlijk, dus we hebben het even opgezocht. Het is ‘Meer dan 100 jaar geleden..’ Ja, 2200 jaar meer dus. Sophie begrijpt niet hoe de volwassenen die dat liedje gemaakt hebben zich zo kunnen vergissen.

Ik vind dat in het betreffende lied een loopje met de geschiedenis wordt genomen, maar ik ben nog lang niet zo rechtlijnig als Sophie. Die eist volledige eerlijkheid op alle fronten. Zij vindt bijvoorbeeld dat ik geen ‘ja, inderdaad’ kan antwoorden als haar kleuterzusje trots een knipwerkje laat zien met de mededeling dat ze de keurigste knipper van de hele wereld is. ‘Want dat is niet waar. Je kunt toch gewoon zeggen dat je het heel knap vindt?’

We bespreken het grijze gebied tussen waarheid en onwaarheid. En leugentjes om bestwil. Ze heeft geleerd dat je op visite wel mag liegen dat je het eten heerlijk vindt. Als ik opper dat haar vader mij zou kunnen complimenteren met een maaltijd die hem niet echt smaakte, of andersom, springen de tranen in haar ogen. ‘Jullie zijn mijn ouders! Jullie mogen niet liegen!’

Haar rechtvaardigheidsgevoel veroorzaakt meer dan eens botsingen. Want ik vind wel dat mijn kleuter de keurigste knipper van de wereld is en dat ik dat ook mag zeggen. Maar ik heb ook veel bewondering voor het diepe respect dat Sophie voor de waarheid heeft. Ik hoop dat ze altijd zal blijven proberen dingen die krom zijn in de wereld recht te maken. Om te beginnen de liedjes van Kinderen voor Kinderen.

1 Comment
  • mad on 22 december 2014

    I love Sophie, mooie blog Eef 🙂

Leave a Reply

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Neem contact op

Mail me

Stuur een bericht