You Are Viewing

A Blog Post

Elke dag zussen

Sommige zinnen blijven je je leven lang bij. Die krijgen meer betekenis dan ze van zichzelf hebben, magie die jij alleen voelt.

Toen ik op het punt stond om een half jaar in Peru te gaan wonen en werken, las ik op een Loesje-poster: Bedenk wat er allemaal niet eng is, als je er niet bang voor bent. Het knalde naar binnen, de grootste waarheid voor mij op dat moment. Het werd mijn motto en bepaalde meer dan eens mijn keuzes. In dat half jaar en erna.

‘Een zus is onbetaalbaar,’ zei mijn schoonmoeder. Ik had net verteld dat ons tweede kind ook een meisje werd, iets waar ik stiekem een ietsiepietsie teleurgesteld over was. Ik dacht aan mijn schoonmoeder en haar zus, twee vrouwen die alles voor elkaar overhebben en elkaar misschien wel nader staan dan hun echtgenoten. Ik denk aan mijn drie zussen, zonder wie mijn leven z├│ anders, zoveel armer was geweest. Deze zin laat me nooit meer los.

Onbetaalbaar, denk ik dus als mijn twee blondjes gillend van het lachen door het gras rollen. Samen legoparadijzen bouwen, of tenten, poppenhuizen en fantasiewerelden. Ja, ze slaan elkaar wel eens. De peuter sprint naar het verboden speelgoed zodra de ander naar school vertrokken is. De oudste speelt de baas. Dit stukje is niet om mijn dochters op te hemelen, laat staan mijn opvoeding. Maar wel het zusterschap. Want een zus is onbetaalbaar, en daar maak ik tegenwoordig elke dag een foto van.

Ik was pas op Instagram en eigenlijk alweer klaar om de tent te verlaten toen de actie #100daysofsisters begon. Ik kon niet anders dan meedoen. Er zit al van alles in mijn persoonlijke serie: tandenpoetsen, fietsen, dollen en lezen. Verjaardagstaarten, spelletjes, uit eten en het bos. Zelfs een klap. Het maken van mijn dagelijkse plaatje is een genot, maar het bekijken van alle andere zussenfoto’s is minstens zo leuk. Een ode aan het zusterschap.

De actie is een initiatief van meisjesmoeders Elske Leenstra (@elskeleenstra) en Wimke Tolsma (@wimketolsma). Volg mij op @evelinefinch en de serie op #100daysofsisters.

2 Comments
  • Dorien on 1 november 2013

    Wat verschrikkelijk leuk, zo’n fotodagboek. En – let op, hier komt het echte compliment – wat mogen die meiden veel leuke dingen doen: wat hebben ze leuke ouders! ­čÖé

Leave a Reply

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Neem contact op

Mail me

Stuur een bericht